onsdag 17. desember 2008

Ctrl+Tab - den ukjente lillebroren

Den hurtigtasten jeg bruker kanskje aller mest i dag, er Alt+Tab. Antar den er kjent for de fleste, med det er altså en hurtigtast for å skifte mellom ulike programmer i Windows.

Mindre kjent er nok lillebroren Ctrl+Tab, som er hurtigtast for å skifte mellom ulike dokumenter eller vinduer innenfor ett program.

Eksempler på bruken av denne hurtigtasten er:
* Skifte mellom faner i nettleseren (Firefox, Opera, og nyere versjoner av Internet Explorer)
* Skifte mellom ulike dokumenter du har åpne i Word
* Skifte mellom ulike arbeidsboker du har åpne i Excel

Det er viktig å merke seg at i de fleste programmer fungerer Ctrl+Tab annerledes enn Alt+Tab. Alt+Tab vil alltid skifte til det forrige vinduet du var innom, og rekkefølgen man blar gjennom vinduer med er avhengig av når man sist hadde vinduene fremme. Ctrl+Tab derimot, skifter gjennom dokumenter i en fast rekkefølge ut fra når dokumentene ble åpnet. Dvs at hvis du har fire dokumenter åpne i Excel, så vil Ctrl+Tab alltid veksle fra 1 til 2 til 3 til 4. Skal du kjapt veksle fremskynde og tilbake mellom to av disse er du dermed bedre tjent med Alt+Tab.

Bruker du en nettleser med faner, vil du ikke kunne bruke Alt+Tab til å veksle mellom disse, og Ctrl+Tab er dermed glimrende.

Dessuten er det slik at begge disse hurtigtastene kan bygges ut med Shift. Effekten er at man veksler bakover i rekken.

Ctrl+Shift+Tab er dermed nyttig for å veksle tilbake etter å ha brukt Ctrl+Tab. I nen nettleser bruker du da Ctrl+Tab til å skifte fane til høyre, mens Ctrl+Shift+Tab skifter fane til venstre.

Alt+Shift+Tab lar deg veksle til det programmet det er lengst tid siden du brukte. Holder du Alt+Shift kan du trykke Tab flere ganger for å bla til det programmet du ønsker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar