tirsdag 3. februar 2009

Ctrl+Y - Gjenta siste handling

En liten hurtigtast som er kjekk å ha dersom du skal gjøre en ting mange ganger, og denne tingen ikke har noen egen hurtigtast.

Hurtigtasten fungerer i Word, Excel og Powerpoint, muligens i andre programmer også.

Hvis du for eksempel har skrevet et langt worddokument uten å tenke på formatering, og så skal du gå gjennom og definere overskrifter. Jeg kan ingen hurtigtaster for å angi stil, og dermed må jeg opp på verktøylinjen med musen for å velge for eksempel "Overskrift 1". Hvis du skal gjøre dette 15 ganger i det samme dokumentet, så blir det mye musearm av det. Trikset er da å bruke Ctrl+Y for å gjenta den siste handlingen du gjorde. Dermed kan du scrolle deg gjennom dokumentet (gjerne med musen) og markere én og én overskrift etter tur, og så bare trykke Ctrl+Y for å gi den stilen "Overskrift 1". Skal du ha flere nivåer av overskrifter, så må du gå gjennom dokumentet flere ganger fra start til slutt, fordi Ctrl+Y kun gjentar siste handling. Derfor må du gjøre deg helt ferdig med én handling før du starter på en ny.

Et annet godt bruksområde for denne hurtigtasten er hvis du for eksempel skal angi bakgrunnsfarge til en del celler på forskjellige steder i et excelark. Da markerer du den første cellen og angir farge, og deretter kan du markere de andre én etter én, og bruke Ctrl+Y for å gi dem den samme fargen.

For øvrig funker hurtigtasten Ctrl+Y også som "Gjør om" etter at man har "Angret" (med Ctrl+Z). Altså for å angre angringen... Dette er dessverre ikke konsekvent i alle programmer.

1 kommentar:

  1. F4 gjør samme jobben stort sett. Fordelen med F4 er at man da slipper unna med å trykke kun en tast. Finner F4 spesielt nyttig i Excel når jeg skal slette mange ulike rader eller kolonner som ikke ligger inntil hverandre i et område. F4 fungerer også i Word, muligens også i andre programmer.

    SvarSlett